fredagen den 29 juli 2011

Jag blir så trött på att vara sjuk!!!
Igår gick jag och la mig extra tidigt så jag kunde stiga upp lite tidigare än vanligt (hade planerat in ett tidigt yogapass). Då jag vaknade och insåg att det regnade och att min hals var ännu värre än igår, återgick jag till sömnstadiet.
Nu har jag sovit ungefär två timmar längre än vanligt, och vad får jag för det? Lite nysningar och hosta on top of mitt halsont.
Jag vill kunna träna! Förra veckan tränade jag ordentligt hela arbetsveckan, och den här veckan har jag bara cyklat tre dagar. Gör mig frisk igen!!!!!

Träning - övningar

Jag tänkte visa en av mina favoritmultiövningar. Men efter att jag tagit ca. 15 bilder insåg jag att det kommer bli komplicerat även fast jag har bilder.
Lyckades i alla fall få ihop en bild på min himmel-och-hav övning (himmel-och-groda övning).
'
I vanliga "himmel-och-hav" böjer man sig bara så långt ner att man snuddar marken. Jag sätter mig ner som den äkta grodan jag är. Då blir det en längre väg att hoppa uppåt.
Sen hoppar man uppåt allt man kan och sträcker armarna mot skyn. Jag gör 10- 20 st på raken, men då gäller det att ha fart på. Så fort man snuddat marken med händerna ska man hoppa upp, och så fort man snuddat marken med föterna ska man ner i "grodan". Alla övningar blir så tunga som man gör dem.
Och JA, jag har en träningsbh på mig, men den är gul så den försvann tydligen ur bild då det var så starkt solljus.

Kom ihåg!

Jag har just sprungit fram och tillbaka på gården en stund. Inte tränat utan bara flytta plats på saker och fixat lite.
Och jag är genomblöt!
Så, kom ihåg att dricka lite extra mycket då det är varmt!!

Lunch

Har just varit på en liten cykeltur i solskenet. Härligt att få röra på sig lite. Egentligen är jag sugen på en löptur, men min hals pallar nog inte det.

Jag får nöja mig med en detox-lunch och en till cykeltur ikväll.
Vad jag äter kommer under de följande 2 veckorna finnas på www.healthyweeks.blogg.se

Jag sätter även en länk nere till vänster.

Stress

Jag kommer ofta på mig själv med att vara stressad. Stressad i smyg.
Jag sitter liksom och väntar på något, och hjärtat pumpar lite snabbare än vanligt.

Många är stressade. Antingen öppet stressade med håret på ända, tröjan bak-och-fram och ett gäng flaxande papper under armen eller stressade som jag; i smyg.

I vilket fall som helst är det viktigt att man försöker slappna av och andas emellanåt. Det kan antingen vara tre djupa andetag medan du sitter framför datorn, eller en timme meditaiton varje morgon. Jag tänkte berätta hur du lättast gör:

Snabb nedstressning: Låt oss säga att du, precis som jag, sitter framför datorn nu och inser att du är stressad. Ta dig då en halv minut till att stressa ner. Du hinner, jag lovar!

* Dra axlarna nedåt och bakåt och slappna av i axel och ryggpartiet.
* Slappna av i käken, låt den hänga slappt. Du håller mycket spänningar i käken, du kan själv känna efter.
* Slut ögonen och andas in genom näsan, så mycket luft som möjligt.
* Andas ut genom munnen. Samtidigt kan du upprepa ett mantra i huvudet, t.ex. "jag är lugn", "jag har tid" eller "ingen stress och oro".
* Andas tre djupa andetag, och öppna sedan ögonen. Sträck på dig om du behöver.



Djup nedstressning. Detta är något du kan göra varje morgon, varje kväll, varje eftermiddag efter jobbet, eller helt enkelt när du har tid.
Att meditera har oftast förknippts med yoga och hinduism. Visserligen använder vissa hinduer yoga och meditation i religiöst syfte, men i dagens läge används det runt om i världen för avslappning och träning. Och inget religöst är kopplat till det.
Sätt dig till rätta på en lugn och rofylld plats. Se till att ha på dig varma kläder. Att frysa under meditaion stör koncentrationen. Jag brukar sätta mig på varandan i soluppgången, på en hopvikt handduk med en ordentlig fleecetröja på mig. Då är det lungt, varmt och tryggt.

* Sätt dig med benen i kors. Antingen som vanligt eller i lotusblomman.
* Sätt händerna på knäna och bilda ett "O" med tumme och långfinger.
(Självklart behöver du inte sitta så. Huvudsaken är att man sitter bekvämt)
* Stäng ögonen och försök stänga ut omvärlden.
* Synen är redan utestängd. Försök sedan att inte höra ljuden omkring dig. Inte känna lukter och inte känna luften mot huden.
* Är det svårt så kan du upprepa ett mantra i huvudet; antingen ord ("om", "lugn och ro", Andas djupt"...) eller en bild ("en lysande sol", "havet", "snöfall"...).

Du ska alltså försöka stänga ut alla dina tankar och alla dina sinnen. Det låter flummigt, men det är jäkligt svårt och man blir väldigt avslappnad efteråt.

Träningspass

Jag fick en förfrågan om jag kunde berätta vad jag egentligen gör när jag gör "styrka". Tack för kommentaren, det är jättebra om ni kommer med ideer och frågor som jag kan skriva om! :)

Ett riktigt, typiskt noanabola-träningspass ser ut ungefär så här;
Löpning 4 km (ca. 25 min), styrka ca 30 min.
Styrka betyder alltså att jag använder min egen kroppstyngd till att göra olika övningar som stärker core, ben och armar. T.ex:

Mage: 20 raka sit-ups, 10 sneda sit-ups, 20 övriga magövningar.
Rygg: 30 raka ryggresningar, 20 sneda ryggresningar
Lår: 20 himmel-och-hav
Vader: 20 steg upp och ned på steppbräda, trappsteg...
Armar: 10 armhävningar, 10 dipps

Och så gör jag programmet en gång, eller två gånger, till.

Just nu låter det väldigt tråkigt, en massa klassiska övningar. Men ofta förändrar jag dem lite, så de ska kännas lite mer nymodiga. Dessutom gör jag ofta "multiövningar" som tar på flera olika muskelgrupper. Jag funderar därför på att ta bilder, så ni kan få ta del av övningarna, eftersom de kan vara svåra att beskriva i skrift. Skulle det vara nåt?

torsdagen den 28 juli 2011

Är fortfarande krasslig, och håller mig därför undan från dagens första cykeltur. Visserligen har jag inte riktigt lika ont i halsen längre, men rösten är fortfarande borta till och från. Och det åskar ute, och jag är inte så jätteförtjust i att cykla då det åskar.

Frukosten var i alla fall nyttig. Nu har vi dragit igång med vår detox! Jippee!
En stor skål bovetegröt toppad med äppel och kanel + en mugg grönt te och ett glas citronvatten. SÅ GOTT och SÅ NYTTIGT!

För att se bilder och få recept på frukosten, kika in på www.healthyweeks.blogg.se

Tips - omelett

En lättlagad och god frukost eller lunch. Kan även bli till en middag med lite potatis, en bit kött eller en rejäl sallad till.
Rör ihop 3-4 ägg, ½ dl mjölk, lite salt och peppar. Stek på låg värme i en panna, och strö över hackad tomat och basilika.
Själva stekningen tar ungefär 15- 20 minuter, men då kan man utnyttja tiden till att t.ex. städa upp i köket igen, bläddra igenom en dagstidning eller varför inte köra ett superintensivt träningspass?
Men från och med nu är det slut på omeletter för min del. Detox är vad som gäller!

Lyxfika

Tänkte bara slänga upp en av helgens onyttigheter. En riktig lyxfika!
Ciabatta med smör, mozzarella, tomat, basilika, salt och peppar. Till det ett köpt wienerbröd med smörkräm och jordgubbar, och till det en stor kopp grönt te. Syndigt gott!

Healthyweeks

Imorgon startar detoxkuren. Jag är så taggad!
Jag och syrran har nu startat en blogg, bara för att bättre kunna hålla koll på vad vi äter, och lättare ska kunna dela med oss av tips och tankar.
Vi kommer ha många bilder och många recept, så det är absolut värt att spana in. Addressen är;
www.healthyweeks.blogg.se

Tre timmar

Igår var jag duktig och åt med ungefär 3 timmars mellanrum. Idag är det ännu viktigare. Jag tänker följa detoxen till punkt och pricka!

Vad jag åt igår var i alla fall:

08.15: Rågmacka med skinka och keso + grönt te och "piller"
11.30: Dubbelrågmacka med skinka och tomat, ett kokt ägg + svart te och vatten
14.30: En nektarin
16.00: En banan, en minipaj + citron/lime-vatten
20.00: Kycklingröra med "grova" nudlar + vatten
23.30: En tunn, tunn, tunn skiva vaniljglass med hallonsås.

Så relativt nyttig dag, och ganska jämnt mellan måltiderna. Glassen åt jag bara för att fira "sista dagen i frihet". Hahah!


Om en liten stund är det dags för dagens andra mål; mellanmål. Här är en gammal bild på en jordgubbssmoothie, för att se vad jag ska äta nu: www.healthyweeks.blogg.se

Träning

Dagens träning = 12 km cykling.

Jag lär knappast göra något mer under dagens lopp, med tanke på hur jag mådde i morse. Just nu mår jag ganska bra. Jag är lite slö (men jag vet inte om det är vanlig trötthet eller för att jag är sjuk) och jag har lite ont i huvudet.

Kanske blir det en liten löptur, eller några få styrkeövningar. Hoppas jag mår bättre imorgon!

Törst

Tänkte ta mig en minut eller två för att berätta lite om vätskebrist. Det är något som är särskilt aktuellt nu på sommaren, då vi svettas lite extra mycket.

En vuxen människa behöver ungefär 2 liter vätska varje dag, och då gärna i form av rent vatten. Men vi måste själva, aktivt tänka på att hydrera. Då man väl är törstig är man alltför uttorkad redan. De symptom man i stället ska koll efter är bl.a. om man är irriterad, stressad, har insomningsproblem eller huvudvärk. Och man kopplar oftast inte dessa symptom till törst. Istället kanske man tar en huvudvärkstablett och en kopp kaffe.

Kaffe är självklart en dålig sak att dricka då man är törstig (precis som svart te, alkohol, läsk...) eftersom det är vätskedrivande. Det känns kanske bra en stund, men snart kommer man inse att man bara blir mer stressad eller får ännu värre huvudvärk.

Då man dricker är det för att rena kroppen, samt att hålla kroppstemperaturen på en bra nivå. Därför är svalt vatten det bästa valet. Du skulle väl aldrig dricka en bärs under ett träningspass, eller ta en varm kopp te då du låg och solade?

Många säger att för mycket vatten kan späda ut kroppens mineraler och salter. Det är sant. Man ska inte överdriva sitt vätskeintag. Men två liter vatten är ganska mycket, och för att "späda ut kroppen" behöver du ungefär det dubbla, beroende på kroppstyp.

En sista sak man kan tänka på då man dricker, är att inte heller överdriva doserna. Dricker du en liter vatten två gånger om dagen kommer det troligtvis att "rinna rakt igenom". Det bästa är att dricka ungefär ett glas vatten i timmen. Och kom ihåg att dricka extra mycket då du tränar!


Problem?

Många som försöker gå ner i vikt gör samma misstag. Jag tänkte reda ut de vanligaste här:

1. Inget resultat syns/ bakslag.
Många räknar med att magen/dubbelhakorna/låren ska försvinna efter ungefär ett hårt träningspass. Som att man skulle tappa ett kilo varje gång man rörde på sig. Då man ger sig in i någon ny diet eller träning måste man tänka att det är en ny livsstil, inte en fas. Man får börja med små steg och sedan trappa upp; börja med att slopa godiset och då på promenad en gång i veckan. Från det kan man bygga på med fler promenader, eller andra motionsformer samt börja se över resten av sitt kostintag.
Då man väl börjar tappa vikt lär man få ett "bakslag". Det är den veckan man ställer sig på vågen och inser att man inte alls gått ner i vikt lika mycket som de tidigare invägningar. Eller att man gått upp i vikt! Då har man äntligen börjar skapa muskelmassa. Fettet har förändrats till något starkt och nyttigt. Efter någon dag/vecka kommer man åter igen gå ner i vikt, så var inte orolig.
En sista sak man ska tänka på är att desto mer fettmassa desto snabbare och lättare viktnedgång. Om du väger 90 kg och din träningskompis 130 kg, får du räkna med att träningskompisen antagligen tappar fler kilo än du per vecka. Och en till sak att komma ihåg är att de sista kilona är svårast. Då är kroppen kanske bara lite, lite överviktig eller helt normal. Förhoppningsvis är man då så pass vältränad och inne i sin diet att man kan sätta på lite extra krut och klara det ändå!

2. Man tappar lusten.
Man måste åter igen tänka att det är en livsstil, inte en fas. Om man vänjer sig med att äta nyttigt kan man ju inte tappa lusten. Då tappar man lusten till sin livsstil, alltså till att leva. Man får räkna med små motgångar.
Allt som du förändrar till det bättre är superbra! Varenda hekto du går ner är superbra! Så försök att fokusera på det positiva, och ta det negativa som konstruktiv kritik. Fundera över vad du gjort som kanske gav en liten viktuppgång? Ingen träning förra veckan? Du föll tillbaka i dina gamla matvanor?
Tänk över vad du gjort fel, rätta till det, och glöm bort motgången. Fokusera alltid på det poitiva!

3. Man vet helt enkelt inte hur man ska göra.
Det finns massvis med människor som kan hjälpa dig! Gå till biblioteket och du kommer hitta massvis med böcker om kost och träning. Surfa runt på internet eller läs tidningar (Hälsa, MåBra, IForm, Fitness...). Skaffa dig en personlig tränare (då kan du vara säker på att få rätt träning och kost!). Gå till gymmet och pröva dig fram mellan maskiner och träningspass. Eller varför inte ta med en kompis, eller ett helt kompisgäng, och starta er egen träningscirkel? Det finns massvis med möjligheter så länge du är villig att söka upp dem.

4. Man äter fel.
Många tror att man kan svälta sig ner i vikt.
Självklart kan man göra det. Men då kan det lätt bli till en ätsjukdom; anorexia.
Många tänker att man kanske bara kan svälta sig "till hälften". Lämna bort lunchen eller middagen kanske. FEL FEL FEL! Om man hoppar över ett mål blir kroppen arg. Inte nog med att du har hungerskänslor, ont i magen, dåligt med energi, kanske är lättretlig och har dålig koncentrationsförmåga, utan kroppen ställer också in sig på "svält". Det betyder att kroppen kommer vilja lagra så mycket mat som möjligt nästa gång du äter, ifall det åter igen skulle bli svälttider. Man kommer alltså lagra extra mycket fett.
Därför säger jag; ät regelbundet! Ät ungefär med 3-4 timmars mellanrum, och är då ordentligt.
Jag ska inte säga att jag själv är perfekt i detta avseende. Men mitt problem är snarare tvärs emot; jag småäter gärna på eftermiddagen. Men det är trots allt bättre än att svälta sig.

Med dessa ord går jag och äter min lunch; 3 timmar och 15 minuter efter att jag ätit min frukost!

onsdagen den 27 juli 2011

Väckarklockan väckte mig ur en underbar dröm i morse; jag var tillbaka på fotbollsplanen och lirade. Då väckarklockan ringde gjorde jag dock bort mig och sköt mot mål med vänstern och missade totalt (såklart). Idag saknar jag fotbollen....

En annan dålig sak med morgonen var att jag klev upp och insåg att någon sandpapprat min hals under natten. Och då menar jag med ett grovt sandpapper. Halva rösten var borta och det pep lite då jag andades. Inte bra.
Efter en kopp te (med echinacea och citrusblomma), en rejäl boost piller med Gainomax brustablett ("daglig energi"), cyklade jag iväg på en långsam runda.

Efter cykelturen drack jag ytterligare en kopp te, och nu är jag nästan som vanligt igen. Men det verkar som att det inte blir någon mer träning utöver cyklingen idag. Vill inte riskera att bli mer sjuk.

Dagens matsedel

Jag känner mig nöjd. Jag har lyckats hålla mig nyttig hela dagen!! Kolla på det här;

Frukost: En rågmacka med skina och tomat + hemlagad bananyoghurt + vatten och piller

Lunch: En fil + en rågmacka med leverpastej, keso och massa tomat (ca. 3 h efter filen dock..) + vatten och grönt te

Mellanmål: Två bananer (frusna, i form av glass) + hylamjölk

Middag: Är inte hundra på vad det blir, men det lutar mot någon slags kyckling/tomat/paprika-röra med ris. + vatten

Jag lär ju inte kunna hålla mig, så det kanske slinker der en till macka och en kopp te innan jag går och lägger mig. Det återstår att se.

Träning

Dagens träning blir sammanlagt 24 km cykling. Precis som förra tisdagen.

Jag borde visserligen göra lite styrka då jag cyklat klart för dagen, men jag kommer att ha cyklat färdigt runt 20.30 och då kommer jag inte ha ätit middag än. Så pga. trötthet och "näringsbrist" hoppar jag det. Kanske det blir lite imorgon istället...

Förklaring

Jag känner att jag behöver förklara mig lite. Först säger jag att jag inte går på olika dieter till 100% och i inlägget efter det berättar jag att jag ska detoxa/äta raw food till 100%.

Jag kommer alltså byta diet under två veckors tid. Det är alltså bara ett temporärt byte, en fas. Efter mina två veckor kommer jag åter igen äta normalt, men har förhoppningsvis inte lika stort sug efter socker och kolhydrater längre.

Detox/ Raw food

Jag hittade en fin liten bok idag; "Raw food med två detoxveckor".
Jag visade den för min syster och nu siktar vi på två veckor med lätt detox/raw food.
Med tanke på att vi äter ganska normalt lär det bli en rätt stor omställning ändå. Det kommer bli mycket frukt, grönt och nötter i en enda härlig, färgglad röra. Vi startar på torsdag och håller sedan på i två veckor (eller för min del blir det 13 dagar). Det ska bli lite av en utmaning att skippa så många av de vanliga frestelserna, men samtidigt kommer vi ju byta ut det mot en massa andra nyttiga godsaker.

Böcker

Jag sitter just nu på biblioteket med en stor bunt "hälsoböcker" framför mig; Klaras hälsomat, Lättlagad GI, Lassor av juicer och smoothies, Raw Food med två detoxveckor, Laga ekologiskt året runt......

Det finns en uppsjö dietböcker. Dieterna förklaras noggrannt i böckerna hur och varför de fungerar, vad man ska äta, recept, exempel på människor som mår så hiiimla bra utav det. Men hur vet man då vad man ska välja? Man kan ju inte köra Atkins och GI och Raw food samtidigt.

Mitt tips är därför att använda sitt eget förnuft och att aldrig helt utesluta något ur sin kost. Vissa dagar äter jag nästan helt GI, andra raw food. Men då "råkar det sig" bara en dag, eller så vill jag testa på. Jag tror att man inte mår bra utav att helt utesluta något ur sin kost. Jag brukar t.ex. dra ner på kolhydraterna då jag vill vara extra fit, men jag har aldrig slutat helt. Och att skippa fett är rent ut sagt korkat.

Så;
* Använd ditt eget förnuft
* Uteslut aldrig något helt ur din kost
* Lyssna på hur din kropp reagerar och testa dig fram till din ideal-diet

tisdagen den 26 juli 2011

Försöker hitta tillbaka, komma på rätt spår igen.

Dagen än så länge består av 6 km långsam cykling.
Frukosten blev en rågmacka med två skinkskivor och en halv tomat. Till det drack jag "hemlagad" bananyoghurt, och på det alla piller med ett glas vatten.

Min "hemlagade" yoghurt kan också ses som en smoothie för otroligt lata personer. Man tar ca. 1½ dl fettfri, naturell yoghurt och mixar det med en banan. Skillnaden på den här yohhurten och den köpta är självklart att min är nyttigare. I en smaksatt yoghurt får man i sig nästan 10 gram socker per portion!
En annan sak som gör att jag tycker bättre om min hemlagade yoghurt är att den blir så fluffig. Då man mixar med stavmixer blir det ofta lite "skum" på toppen, alltså har det tillkommit luft. Jag försöker dessutom mixa så jag får med så mycket luft som möjligt. Fluffigheten gör dessutom yoghurten mer drickbar och inte alls lika seg och trög som en vanlig yoghurt.

Träning

Veckans träning: 5 dagar aktiv, 2 dagar vila.

cykling; 56 km
löpning; 7 km
styrka; ca. 1 h

Det låter kanske mycket, men om man slår ut det på en hel vecka blir det faktiskt bara 8 km cykling, 1 km löpning och knappt 10 min styrka per dag.

Fy på mig!

Under helgen tog jag paus från träning och nyttig mat. Igen.
Det hela började med att jag på lördagen tog en vilodag. Helt i onödan.
På söndagen tänkte jag att det kunde vara bra med en hel helg som vilodag. Särskilt då jag bara sovit tre timmar den natten.
På måndagen var orken och lusten helt borta. Det var grått och regnigt ute. Jag hade tråkigt och hittade kakor och godis. Resten kan ni räkna ut själva....

Allt som behövs för mig är en dag med dåligt väder eller för lite sömn eller att något jobbigt hänt. Jag vet att jag kommer må bättre och vara piggare om jag tränar, men jag kan ändå inte övertala mig själv att röra på mig. Jag kunde inte ens kolla på bloggen eller mina "inspirationssidor" på internet.

Och nu skäms jag. Jag har så svag viljestyrka. Jag hör en liten, liten röst i bakhuvudet som viskar att jag ska äta nyttigt och träna men den rösten försvinner då resten av min kropp dånar "SOCKER! LIGGA STILLA! GODIS! GÖRA INGENTING!"

fredagen den 22 juli 2011

I morse fick jag vakna helt av mig själv. Ingen väckarklocka, inget mobilalarm, ingenting. Och det är strålande sol ute! Underbart!
Dagen är fullspäckad med diverse planer. Varav en är att cykla lite ärenden (= cykla 2 mil). Känner mig utvilad och laddar upp lite extra med en proteinshake på morgonen.
Nu ska jag lägga mig och sola en stund (med solkräm på såklart!) innan jag måste börja packa och göra mig redo för cykelturen.
Dagens frukost; två glas proteinshake. 0,75- 1 dl mintchokladproteinpulver i drygt 2 dl mjölk. Känns konstigt att dricka mintsmakande o'boy till frukost och bli mätt. Men det är ju så snabbt och gott!

Träning

Summan av kardemumman igår; 2 km löpning, 2 magövningar + en multiövning.
Allt jag orkade med igår. Ena benet har fortfarande någon slags träningsvärk, så jag tog det lite lugnare. Jag insåg dessutom hur sjukt mycket vädret påverkar mitt träningshumör. Regn = vill bara ligga inne och se på tv och sova. Så jag är nöjd över att jag i alla fall lyckades masa mig ut. Det gället att tänka positivt!

Tomatsås

Gårdagens middag bestod av en supersnabb, lättlagat tomatsås och fullkornspasta. Här kommar instruktioner till tomatsåsen;
Det man behöver är vitlök (och lök), tomater/tomatkross, basilika, philadelphiaost, salt och peppar.
Häll lite rapsolja i en kastrull eller panna och fräs vitlöken (och löken om man inte glömt att köpa den...)
Häll på tomatkrossen och låt koka upp. Jag använder en ekologisk tomatkross, men självklart kan man använda hela tomater; det blir mycket godare, men tar längre tid att göra.
Tillsätt grovhackad basilika. Jag har i ungefär dubbelt mer än det syns på bilden.
Till sist slängde jag i creamcheese, salt och peppar efter tycke och smak. Låt puttra en stund, tills osten är ordentligt utblandad i såsen.
Det här är alltså en väldigt lättlagad middag, men inte supernyttig med tanke på att man äter pasta till. Man kan därför byta ut pastan mot t.ex. hemlagade köttbullar, en biff, en kycklingfilé, kikärtspasta eller någon annan proteinkälla. Man kan gärna kompletera maten med dessa tillbehör.
Vad jag gjorde var att jag åt en ofullständig (proteinfri) middag, tränade, och åt sedan ett gäng ägg. På så vis fick jag i mig allt jag behövde.

torsdagen den 21 juli 2011

I morse vaknade jag av att någon duschade typ i mitt rum med högsta fart. När jag väl slog upp ögonen visade det sig bara att jag sov med fönstret öppet och att det ösregnade. Och eftersom jag av naturen är lat och blir på myshumör av regn, skippade jag en 12 km-runda på cykeln och lagade istället en riktig regnfrukost.

Det blev en onyttig frukost som försökte vara nyttig. En dubbelmacka (av relativt ljust bröd) med smör och ost, fylld med stekt ägg, stekt tomat och hemodlade rucculablad. Till det blev det varm choklad; hylamjölk (eftersom den i sig är sötare än vanlig), kakao, lite råsocker och några korn vaniljsocker. Till efterrätt blev det russin.

Även fast frukosten var onyttig, så är jag ändå nöjd över att ha llyckats få i mig en ordentlig frukost för en gångs skull. Igår kände jag mig helt på fel med maten. Åt två små middagar och hade ingen aning om jag hade ätit för mycket eller för lite, och om jag var hungrig eller mätt...

Träning

Träningen igår blev sammanlagt; cykling 12 km, löpning 1 km samt en kortkort backträning.

Cyklandet gick på ca 40 min. Glömde att ta tid där, men cyklar jag i normal takt (utan att tänka på att jag cyklar) går 12 km på knappt 40 minuter.

Jag körde också snabbhetslöpning 1 km. Man ska alltså försöka springa 1 km så fort man kan. Jag klarade det på 4,25. Helt okej, med tanke på hur pass otränad jag är, och hur mycket träningsvärk jag hade. Sedan gick jag 1 km tillbaka, men det räknas inte som träning precis, det var snarare nervarvning.

På hemvägen hade jag grymt ont i ena lårmuskeln. Det är nog bara träningsvärk, men igår var jag inte säker och tog det därför lungt med backträningen.

Backträningen blev sammanlagt 4 spurter uppför backar. Efter att ha rushat upp för en backe gjorde jag sedan ett visst antal himmel-och-hav, knäböj, modifierade armhävningar....

Allt som allt tränade jag alltså i knappt en timme igår. Idag blir det nog åter en kort träning, men denna gång core.

Planering

Sitter just nu och planerar ett träningspass inför kvällen. Jag försöker göra det så tufft som möjligt, efter att ha utlovat ett träningspass i äkta arméstil. Får se hur det går. Än så länge vet jag bara att det kommer bli utomhusträning, och att det finns alltför få och små backar i området.

Efter att ha kommit på några fler övningar efter att ha skrivit början av inlägget, är jag själv riktigt sugen på att vara med att träna. Frågan är bara; blir man mer eller mindre pepp om ens tränare själv är med och tränar?

Mellanmål

Efter att ha cyklat en liten tur, slängde jag i mig ett mellanmål; ett kokt ägg och en banan. Hade dock alltför bråttom i morse och lyckades få ett väldigt löskokt ägg. Inte för att jag inte tycker om löskokt. En kladdig gula är supergott! Men då även vitan är rinnig börjar det vara lite väl.

Men jag sörplade i mig ägget och tänkte att det är tur att vi inte har salmonella i lika stor utsträckning här som i vissa andra delar av världen. (T.ex. Danmark där man inte smakar på kaksmeten (!) eftersom äggen kan vara smittade).

onsdagen den 20 juli 2011

Jag måste börja skärpa mig! Jag har alltför bråttom på morgonen för att hinna äta vettigt. Fy på mig!

Frukosten idag blev en skål naturell yoghurt (med låg fetthalt, vilket jag absolut inte är i behov av. Men det var det enda, förutom översockrad bananyoghurt, som fanns i kylskåpet). Till det hann jag bara svepa ett glas vatten och ett gäng tabletter.

De tabletter jag tar är;
Omega-3: Jag äter för lite fisk och dylikt, och får därför inte i mig lika mycket fleromättade omega-3 som jag skulle önska. Varför jag inte äter tillräckligt med fisk beror helt enkelt på att nyttiga saker är så mycket dyrare än skräpmat. Jag skulle älska att äta lax fast varje dag (det är en av mina favoriträtter), om det inte vore för prisets skull.

Järn: Jag lider av lågt hemoglobinvärde och äter därför jär, på oregelbunden basis, för att få normala värden.

C-vitamin: Tar jag dels för att det är en antioxiderande byggsten, men också för att det hjälper till med upptagningen av olika ämnen ur livsmedel. I synnerhet är det bra att äta i samband med järn.

CLA: Ett nytt medel jag just började med. Det är en naturlig fettsyra som finns i bl.a. mjölk och kött. För att citera hemsidan jag köper produkten från; "Kombinera CLA Advanced med träning och sund kost för en bättre kroppssammansättning".

Träning

Sammanlagda träning för tisdagen; cyklade 2,4 mil samt styrka i ca 30 min. Sammanlagt blev det nästan 2 timmar träning. 110 minuter för att vara exakt.

Kände mig nöjd på kvällen och unnade mig själv en kopp varm choklad och fluffiga, kaloririka mackor. Mums!

Lunch och mellanmål

Till lunch idag blev det två kokta ägg, en macka samt en banan.
Under eftermiddagen började det gå nedför med vad jag åt. På eftermiddagarna får jag vanligtvis ett enormt sockersug, vilket går att stå emot. Men om man just cyklat 12 km och blir bjuden på en härlig kladdkaka är det svårt att säga nej.
Nu ska jag börja laga middag. Det blir en budgetmiddag bestående av de aktuella råvarorna; nypotatis och morötter. Båda hemodlade. Till det blir det mer ägg och kanske en eller två bitar sill. Gott, snabbt och nyttigt.
Ägg har jag ätit väldigt mycket av idag. Men det är inget undantag från mina vanliga dagar. Jag äter väldigt mycket ägg. Dels för att det är gott och dels för att det är så användbart.
Ägg innehåller vitaminer, järn, kalium, kalcium, (nyttigt) fett och en massa proteiner. Det är alltså en liten boll av hälsosam kost. Förutom de nyttiga ämnena är det dessutom väldigt lätt att tillreda; koka, steka, göra till äggröra eller omelett, tillsätta i olika maträtter....
Har jag bråttom någonstans kokar jag ofta några ägg och äter dem i bara några tuggor. Perfekt!

tisdagen den 19 juli 2011

Efter en lååång helg fylld med sena kvällar, alkohol och onyttig mat i mängder är jag tillbaka på banan igen.

Imorse hade jag dock väldigt bråttom och hann inte riktigt med den frukost jag behövde. En rågmacka med ost och en massa tomat blev det. Till det blev det ett gäng piller (inget farligt (!); lite omega-3 kapslar, järn och dylikt) samt en stor mugg grönt te.

Grönt te är min nya hookup. Det är nyttigt på så många olika sätt. För det första kan det, enligt forskningar, minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. det ökar dessutom metabolismen (vilket gör det lättare att gå ner i vikt) och det är smockat med antioxidanter. Teet innehåller dessutom inget koffein, till skillnad från det svarta teet som innehåller koffein som är vätskedrivande och kan ge en mängd biverkningar som t.ex. sömnlöshet och hjärtklappning. Att det gröna teet är någon slags superhjälte mot fetma och cancer är dock en missuppfattning. Det finns självklart inga sådana livsmedel. Däremot kan det i tillräckligt stora mängder öka motståndskraften mot olika sjukdomar.

En nackdel med det gröna teet är att det i alltför stora mängder kan minska, eller förhindra, upptaget av järn ur livsmedel (grönsaker). Denna negativa effekt är extra dålig för mig, eftersom jag redan lider av lågt hemoglobinvärde. Jag har alltså för lågt järnvärde i kroppen och äter därför (oregelbundet) järntabletter.

Men i det här fallet lär det gröna teet inte göra alltför stor skada. Jag håller mig till en låg nivå tedrickande. Vissa dagar dricker jag faktiskt ingenting, men vissa kan det faktiskt bli så mycket som tre koppar. Men så länge man håller sig till en rimlig mängd, så kan man äta vad som helst av vilket livsmedel som helst.


RSS 2.0